Wat is bemiddeling?
Wanneer er tussen mensen een conflict ontstaat, wordt communicatie vaak een uitdaging. Tijdens een bemiddeling probeert de bemiddelaar die moeilijke of beschadigde communicatie te vergemakkelijken of te herstellen. Op die manier proberen de deelnemers aan een bemiddeling samen tot een oplossing te komen.
Bemiddeling, die buitengerechtelijk opgestart kan worden, biedt een alternatief voor de gerechtelijke weg. Zelfs na de opstart van een procedure kan je nog kiezen voor bemiddeling. Dat kan op eigen initiatief, maar ook een rechter kan bemiddeling opleggen.
Het voordeel van bemiddeling is dat de deelnemers hun conflict zelf in de hand houden en een grotere invloed hebben op de uitkomst ervan. Het resultaat van een bemiddeling is vaak een oplossing op maat die rekening houdt met de belangen van iedere betrokkene, ook die van de kinderen. Om die reden wordt de oplossing meestal beter gerespecteerd door alle gesprekspartners.
Hoe verloopt bemiddeling?
- Deelnemers aan een bemiddeling zijn bereid om met elkaar rond de tafel te gaan zitten, naar elkaar te luisteren en actief op zoek te gaan naar oplossing voor hun probleem
- De bemiddelaar is neutraal en onpartijdig en geeft elk van de deelnemers de kans zijn of haar verhaal te brengen. Dat gebeurt met wederzijds respect en de nodige communicatieregels;
- De bemiddelaar gaat met de deelnemers op zoek naar hun belangen om van daaruit te kijken naar mogelijke oplossingen voor hun conflict
- De keuze voor één bepaalde oplossing ligt bij de deelnemers. Zij worden in die keuze begeleid door de bemiddelaar
- Bemiddeling is vertrouwelijk. Wat binnen een bemiddeling gedeeld wordt, kan niet zomaar gedeeld worden met anderen.
- Bemiddeling is vrijwillig. Deelnemers kiezen er bewust voor bemiddeling een kans te geven. Ze kunnen op ieder moment ook beslissen om te stoppen met de bemiddelingsgesprekken.
- Als de bemiddeling resulteert in een overeenkomst, kan een erkend bemiddelaar de overeenkomst overmaken aan de rechtbank om deze te laten homologeren. Zo krijgt de overeenkomst de kracht van een vonnis. Deze mogelijkheid wordt besproken in het kader van de bemiddeling.